Brexit: ‘Εως τέλη Μαρτίου χρειάζεται μια εναλλακτική-Ανακάμπτουν οι αγορές

[ad_1]

Η μόνη ψηφοφορία εδώ και αρκετούς μήνες στην οποία η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι κατάφερε να κερδίσει, έπειτα από τις 10 απανωτές ήττες,  αφορά την παράταση της διαδικασίας του Brexit βάσει του άρθρου 50, δηλαδή την καθυστέρηση εξόδου της χώρας από την ΕΕ, την οποία τόσο επίμονα προσπαθούσε να αποφύγει. Η πρόταση εξασφάλισε πλειοψηφία 210 ψήφων, ωστόσο 188 από τους Συντηρητικούς της Τερέζα Μέι καταψήφισαν την πρόταση και μόλις 122 την υποστήριξαν. Ανάμεσα σε αυτούς που την καταψήφισαν ήταν ηχηρά ονόματα, με πρώτο τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ. Πάντως, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται υψηλότερα, ενώ θετικά έκλεισαν και οι ασιατικές.
H ισχύς της αναβολής θα εκπνεύσει την 30ή Ιουνίου, εάν οι βουλευτές εγκρίνουν έως την 20η Μαρτίου τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ της Τερέζας Μέι, την οποία έχουν ήδη καταψηφίσει δύο φορές.
Ελλείψει συμφωνίας, η δεύτερη αναβολή που προτείνεται, πιο μακρά, συνεπάγεται πως η Βρετανία είναι υποχρεωμένη να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές (23η-26η Μαΐου).
Όμως για να υπάρξει αναβολή, το αίτημα οφείλεται να είναι επαρκώς αιτιολογημένο, προειδοποίησαν οι υπόλοιπες 27 χώρες μέλη της ΕΕ, που θα πρέπει να την εγκρίνουν ομόφωνα.
Οι επόμενες κινήσεις του Λονδίνου
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να προσπαθήσει να πείσει το κοινοβούλιο να στηρίξει τη συμφωνία της για το Brexit, ζητώντας την έγκριση των βουλευτών για τρίτη φορά, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να αιτηθεί μιας μικρής καθυστέρησης στη διαδικασία εξόδου.
Σε τρεις ημέρες ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, οι βουλευτές αποφάσισαν ότι δεν στηρίζουν τη συμφωνία της Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, ότι δεν θέλουν να αποχωρήσουν άνευ συμφωνίας και ότι επιθυμούν καθυστέρηση στην ημερομηνία εξόδου της 29ης Μαρτίου προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.
Η Μέι δήλωσε στους βουλευτές ότι έχουν δύο επιλογές: είτε να στηρίξουν τη συμφωνία της την επόμενη εβδομάδα και να βρεθούν ενώπιον μικρής καθυστέρησης, είτε να την απορρίψουν και να αντιμετωπίσουν μιας μεγαλύτερης διάρκειας καθυστέρηση.
Βερολίνο και Παρίσι απαιτούν σαφήνεια
Η γερμανική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε επί της αρχής ένα Brexit άνευ συμφωνίας, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι το Λονδίνο δεν έχει ακόμη διατυπώσει επίσημο αίτημα για την αναβολή του Brexit, την ώρα που τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ψήφισαν υπέρ της καθυστέρησης της βρετανικής εξόδου.
«Χωρίς σαφήνεια, δεν υπάρχει λύση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, σύμφωνα με την οποία το Λονδίνο έχει να επιλέξει ανάμεσα στην έγκριση του σχεδίου της πρωθυπουργού, ενός «εναλλακτικού σαφούς και νέου» σχεδίου συμφωνίας και μίας εξόδου άνευ συμφωνίας από την ΕΕ η οποία επιβάλλεται «εάν δεν υπάρξει εφικτή εναλλακτική λύση».
«Δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία», διεμήνυε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ  απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες από την θεωρητική ημερομηνία εξόδου, την 29η Μαρτίου.
«Σε περίπτωση που ζητηθεί παράταση που θα ξεπερνά τις λίγες εβδομάδες, πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος «όπως η διοργάνωση εκλογών, ή δημοψηφίσματος, ή αλλαγή της βρετανικής θέσης», επισημαίνουν πηγές στις Βρυξέλλες.
Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία την τροπολογία που ζητούσε που θα επέτρεπε να διεξαχθεί  δεύτερο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Εως τέλη Μαρτίου χρειάζεται μια εναλλακτική»
«Συνεχίζω να ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αποχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν με συντεταγμένο τρόπο αλλά αυτό εξαρτάται από την έγκριση του κοινοβουλίου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον.
«Έως τα τέλη Μαρτίου χρειάζεται να έχουμε μια εναλλακτική, όχι απλά ένα ψήφισμα από τη Βουλή των Κοινοτήτων, μια λύση που να μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια παράταση ούτως ώστε να μην φύγουμε χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου».
 
Στο μεταξύ, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επικρίθηκε από πολλούς βουλευτές, που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, διότι δεν στήριξε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ ΑΠΕ,BBC
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]