Υποβάθμιση-χαστούκι στην Τουρκία από τον Fitch

FILE PHOTO: The Fitch Ratings logo is seen at their offices at Canary Wharf financial district in London,Britain, March 3, 2016. REUTERS/Reinhard Krause/File Photo

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, από BB σε BB-, με αρνητική προοπτική προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Στο σκεπτικό, μάλιστα, της απόφασης για υποβάθμιση, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Fitch, αναφέρεται και το δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται λόγω του κινδύνου επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ εξαιτίας της παραλαβής του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Η απόλυση του τραπεζίτη
Στην ανακοίνωση του οίκου αναφέρεται ότι η απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Μουράτ Τσετίνκαγια εγείρει αμφιβολίες για την ανοχή των αρχών σε περίοδο παρατεταμένης υποτονικής ανάπτυξης και αποπληθωρισμού και οδηγεί στην επιδείνωση της θεσμικής ανεξαρτησίας, της συνοχής και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής.Σημειώνεται επίσης ότι η ολοκλήρωση του παρατεταμένου εκλογικού κύκλου, τον Ιούνιο, ενδεχομένως προσέφερε πολιτικό υπόβαθρο στήριξης για την οικονομική προσαρμογή, μετά την πολιτική τόνωσης της ανάπτυξης που ακολουθήθηκε το πρώτο τρίμηνο.

Προστίθεται, ωστόσο, ότι η καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας στις 6 Ιουλίου με προεδρικό διάταγμα, κινδυνεύει να καταστρέψει την ήδη αδύναμη εγχώρια εμπιστοσύνη, θέτοντας σε κίνδυνο την εισροή ξένων κεφαλαίων που χρειάζεται η Τουρκία προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της.