Την Παρασκευή η ψήφιση της τροπολογίας για την πρώτη κατοικία – Μια αλλαγή στα επιχειρηματικά δάνεια (video)

[ad_1]

Την Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή, η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει στις 12:30 επί της τροπολογίας κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Υπέρ της τροπολογίας τάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. και η Ένωση Κεντρώων. «Παρών», θα ψηφίσει το ΚΚΕ, ενώ θα την καταψηφίσουν το Κίνημα Αλλαγής και η Χρυσή Αυγή. Εν τω μεταξύ, σε νομοτεχνική βελτίωση της τελευταίας στιγμής για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, προχώρησε η κυβέρνηση, προκειμένου να πάρουμε και τυπικά το «πράσινο φως» των θεσμών στο Eurogroup της 5ης Απριλίου για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ. Υπάρχει μια αλλαγή που αφορά το ύψος των επιχειρηματικών δανείων που δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το όριο των 100.000 ευρώ.

Σε νομοτεχνική αλλαγή προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά δάνεια, μειώνοντας στις 100.000 ευρώ από 130.000 ευρώ, όπως αρχικά προβλεπόταν, το ύψος του ληξιπρόθεσμου επιχειρηματικού δανείου για να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αλλαγή αυτή σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα για κρατική επιχορήγηση και να διασφαλιστεί η προϋπόθεση να προχωρήσουμε μπροστά και να δοθεί το «πράσινο» φως για την αποπληρωμή του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Δραγασάκης, η αλλαγή αφορά μόνο τα επιχειρηματικά δάνεια.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα πρέπει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του να μην υπερβαίνει το όριο των 130.000 ανά πιστωτή ή το όριο των 100.000 ανά πιστωτή εάν αφορά επιχειρηματικό δάνειο. Ακόμα, με άλλη αλλαγή προβλέπεται η δυνατότητα να μπορεί ο αιτών να αποδείξει ότι η εμπορική αξία της κύριας κατοικίας του είναι διαφορετική από αυτή που περιγράφεται στα βιβλία των τραπεζών.
«Η νομοτεχνική αλλαγή σε ό,τι αφορά στον ‘νέο νόμο Κατσέλη’ αλλάζει τα όρια του υπολοίπου του επιχειρηματικού δανείου από 130000 σε 100000 ευρώ, κατά τον χρόνο της αίτησης» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, η νομοτεχνική αλλαγή «δεν αλλάζει τα όρια του αρχικού ύψους του επιχειρηματικού δανείου, με τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν σχετιζόταν κανένα κριτήριο του νόμου. Επισημαίνεται δε, πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλέπεται προστασία πρώτης κατοικίας που συνδέεται με επιχειρηματικά δάνεια».
Στη σχετική νομοτεχνική αλλαγή αναφέρεται συγκεκριμένα: Στο άρθρο 68 του σχεδίου νόμου:) Στο πρώτο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή» προστίθενται οι λέξεις «ή τις 100.000 ευρώ ανά πιστωτή, αν στις οφειλές αυτές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια».β)Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «των 130.000 ευρώ» τίθεται οι λέξεις «ή των 100.000 ευρώ, αντίστοιχα».
Νωρίτερα ο κ. Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί η κυβερνητική πλειοψηφία την πρόταση της ΝΔ να επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες εν ευθέτω χρόνο. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ.Δραγασάκη σε λάθη «ασυγχώρητα» που έκανε η κυβέρνηση, εκτίμησε ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, γιατί ο ελληνικός λαός όπως είπε έχει πειστεί ότι αν έχει μια ελπίδα είναι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το εμπορικό απόρρητο και τα επιχειρηματικά πάρκα ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η νέα ρύθμιση καλύπτει 150.000 δικαιούχους που αντιστοιχεί στο 70% των δανειοληπτών και είναι ύψους 11 δισ. ευρώ.Μίλησε επίσης για τρεις τομές που έχει η ρύθμιση: α) διευρύνεται το φάσμα των δικαιούχων, β) δίνεται κρατική επιχορήγηση διευκολύνοντας τους δανειολήπτες και γ) επιμηκύνεται μέχρι 25 χρόνια η εξόφληση του δανείου, μειώνεται το ύψος του επιτοκίου πέφτοντας στο 2% και υπάρχει δυνατότητα διαγραφής υπό προϋποθέσεις του χρέους.
Απαντώντας στις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης περί υποχώρησης της κυβέρνησης και συμβιβασμού της με τις τράπεζες και τους θεσμούς, ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι η κυβέρνηση κατάφερε και αντέστρεψε την άποψη που υπήρχε ότι αφού η χώρα βγήκε από τα μνημόνια δεν χρειάζεται κανένας νόμος Κατσέλη για την προστασία των δανειοληπτών. «Στόχος μας είναι να γίνουν εξυπηρετούμενα τα κόκκινα δάνεια. Ο νόμος Κατσέλη βοήθησε να μη χάσει το σπίτι του αλλά μεταφέρθηκαν τα προβλήματα στις τράπεζες και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 140.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια», επεσήμανε.
Ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε ότι υπήρξε καθυστέρηση για τη λύση του προβλήματος, αλλά αυτό όπως είπε, οφείλεται στο ότι υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα και απόψεις. Έμφαση έδωσε ο κ. Δραγασάκης και στο επίδομα ενοικίου που εξετάζει η κυβέρνηση να δώσει ώστε να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα το οποίο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, τονίζοντας ότι δεν το βλέπει ως μια πρόσκαιρη παροχή αλλά στο πλαίσιο παραγωγής στέγης με προγράμματα που θα δίνουν ουσιαστικές λύσεις. «Αρχίσαμε από τις φοιτητικές εστίες προχωρούμε και με τα ΣΔΙΤ και τις δημόσιες επενδύσεις είτε με παραγωγή στέγης ή ενοικίασης», πρόσθεσε. Επέμεινε ότι και οι τράπεζες θα πρέπει να συμβάλουν στη προσπάθεια για τη μείωση των κόκκινων δανείων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε τον υψηλότερο δίχτυ που είναι πάνω από 40% κόκκινων δανείων όταν στην ΕΕ κυμαίνεται 3% με 4%. Πρέπει να φροντίσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια που είναι βαρίδι στην οικονομία και ανάχωμα στη συνολική ανάπτυξη της χώρας».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι πράγματι το ιδιωτικό χρέος είναι τεράστιο και είναι όπως είπε, «αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της χώρας και της παρατεταμένης βαθειάς ύφεσης που κληρονόμησε η κυβέρνηση» και τόνισε ότι η διαχείριση του πρέπει να γίνει συντονισμένα και με τη σκέψη ότι δεν υπάρχει μαγική λύση. Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο, ο κ. Δραγασάκης, τόνισε ότι εντάσσεται στο νομοθετικό σχεδιασμό της κυβέρνησης που δίνει λύση σε χρόνια προβλήματα και ανοίγει δρόμους για το μέλλον.
«Δημιουργούμε τις βάσεις για ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης, δίκαιης ανάπτυξης, χωρίς αποκλεισμούς για στρατηγικές επενδύσεις. Ολοκληρώνουμε τις προϋποθέσεις για να περάσουμε στο σχεδιασμό μιας νέας προγραμματικής περιόδου και μπαίνει τάξη σε ένα πρόβλημα 10ετιών στα βιομηχανικά πάρκα», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο κ. Δραγασάκης έκανε γνωστό ότι τελικά αποσύρθηκε από το άρθρο 40 η παράγραφος 2, που προέβλεπε την αναδρομική ισχύ και έδινε τη δυνατότητα σε «offshore» εταιρίες που είχαν αποκλειστεί λόγω του ότι η έδρα τους ήταν σε απαγορευμένες χώρες, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς πριν το άνοιγμα των οικονομικών. Η διάταξη είχε δεχτεί τα πυρά της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για φωτογραφική διάταξη, με τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ να ζητούν την απόσυρση της. Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε παράλογες τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο όπως είπε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέλιος Πιτσιόρλας την απέσυρε.
Για ρύθμιση που συρρικνώνει την προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμη και σε σύγκριση με την αρχική πρόταση, φέρνει η κυβέρνηση, έκανε λόγο ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, προσθέτοντας πως θέτει αυστηρά κριτήρια, είναι περίπλοκη και γραφειοκρατική. Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, ουδείς γνωρίζει πως θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τη συνοδεύσει και με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος, που θα το δούμε στην πράξη. Πρόκειται για ρύθμιση που δεν εξασφαλίζει ότι δεν δημιουργείται ηθικός κίνδυνος, με αρνητική επίδραση στην κουλτούρα πληρωμών, δεν αντιμετωπίζει συνολικά το μεγάλο ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και το διογκούμενο πρόβλημα του συνολικού ιδιωτικού χρέους, είπε επιπροσθέτως.
Επίσης ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο αυτό η «υβριδική» κυβέρνηση επιδιώκει, με καθυστέρηση, να προστατεύσει ένα τμήμα της πρώτης κατοικίας και -όπως είπε- μιλάμε για την ίδια κυβέρνηση, η οποία υποσχόταν, εξαπατώντας τους πολίτες, «σεισάχθεια» και «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», που στο τέλος του 2015, τροποποίησε τις σχετικές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να υφίσταται μεταγενέστερα προστασία μόνο για το 60% των περιπτώσεων του προηγούμενου πλαισίου, που ψήφισε, τότε, την κατάργηση του νόμου Κατσέλη από τις αρχές του 2019, με μικρή παράταση μεταγενέστερα.
«Μιλάμε για την κυβέρνηση των 29 φόρων, των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων σε 1,2 εκατομμύρια πολίτες» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και εξήγησε ότι η ΝΔ στηρίζει τη ρύθμιση αυτή επειδή αν δεν υπάρξει κάποια νέα ρύθμιση δεν υφίσταται πλέον και η αναγκαία προστασία της πρώτης κατοικίας. Όπως πρόσθεσε, η ΝΔ δεσμεύεται να προχωρήσει, ως κυβέρνηση, σε βελτιωτικές τροποποιήσεις της, ώστε να την καταστήσει πιο λειτουργική και αποτελεσματική προκειμένου να αποκαλύπτει το σύνολο των στρατηγικών κακοπληρωτών και να επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες.
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα αυτό άμεσα μαζί με τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία και έχουν πλήρη εικόνα των χρηματοοικονομικών στοιχείων, ειδικά – όπως ανέφερε – όταν ψηφίζονται τροπολογίες συμψηφισμού υποχρεώσεων των τραπεζών, με όφελος για τα πιστωτικά ιδρύματα και κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας είπε ότι η ρύθμιση για την προστασία της κύριας κατοικίας, δεν λύνει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, καλύπτει – δυνητικά – περίπου το 60% από δάνεια 11 δισ. ευρώ από το σύνολο των 240 δισ. ευρώ του ιδιωτικού χρέους έναντι τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων και Δημοσίου, τόνισε  κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στο οποίο ενσωματώνεται η σχετική τροπολογία.
Παρόλα αυτά και παρότι η ΝΔ δεν καλύπτεται από το περιεχόμενο της ρύθμισης, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει την τροπολογία, διότι δεν θέλει να τιμωρήσει την κοινωνία για τα λάθη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.Ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, την τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τονίζοντας ότι επιμερίζεται το κόστος ανάμεσα σε κράτος, τράπεζες και δανειολήπτες,
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της αλλαγής για τη μείωση του ύψους των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών δανείων σημειώνοντας ότι περιορίζει λίγο μόνο την περίμετρο και δεν επηρεάζει τον πολύ κόσμο αλλά είναι πολύ σημαντική γιατί μετά από αυτό θα έχουμε το πράσινο φως από τον SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Το πρόβλημα του SSM και οποιασδήποτε στρατηγικής μείωσης των κόκκινων δανείων είναι ότι υπάρχει ρίσκο. Το καλό νέο είναι ότι το ρίσκο δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν περάσει όλα τα «κραστ τεστ» και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν. Ο SSM και η ΕΚΤ ζήτησαν να υπάρξει και εξέταση του δυσμενούς σεναρίου και να μην υπάρξει μεγάλο ρίσκο. Η νομοθετική βελτίωση, θα περιορίσει λίγο την περίμετρο για τα επιχειρησιακά δάνεια. Δεν επηρεάζει πολύ κόσμο αλλά είναι πολύ σημαντική γιατί μετά από αυτό θα έχουμε το πράσινο φως αλλάζει και παίρνουμε την έγκριση της ΕΚΤ», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:
«Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει τα πρώτα βήματα για να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος. Είναι μια κυβέρνηση που λέει ότι βγαίνοντας από τη κρίση πρέπει να μπορέσουν αυτοί που υπέφεραν περισσότερο να δουν το πρόσωπό τους στο καθρέφτη της ανάπτυξης. Αυτό που κάνουμε με τη νέα ρύθμιση είναι ότι έκανε ο Ρούσβελτ τη 10ετία του 1930. Προσπαθεί να μοιραστεί το κόστος ανάμεσα στις τράπεζες, στους δανειολήπτες και στο κράτος».
Ο κ. Τσακαλώτος, κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι δεν βοηθά στη προσπάθεια να επανέλθει η χώρα στη κανονικότητα σημειώνοντας ότι κάθε φορά που βάζει ένα κριτήριο στη κυβέρνηση και αυτή καταφέρνει και το περνάει με επιτυχία, βρίσκει πάντα να βάλει κάτι άλλο.
Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές για το ΚΙΝΑΛ πως προσπαθεί να χτίσει ένα αφήγημα ότι είναι αριστερότερο κόμμα από το ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Ελπίζω στις εκλογές να έχει κάτι καλύτερο να πει γιατί η δυνατότητα τους να πείσουν είναι το ίδιο σαν να προσπαθώ να πείσω ο ίδιος τους Μανδαρίνους της Κίνας ότι εγώ είμαι πιο Κουμφουκιανός από ότι αυτοί της Κίνας.
Έμφαση έδωσε ο κ. Τσακαλώτος στο ότι η χώρα επέστρεψε στις διεθνείς αγορές με 10ετές ομόλογο, τονίζοντας ότι «αυτό είναι το κριτήριο που διδάσκουμε στους φοιτητές ότι αν οι αγορές είναι έτοιμες να αγοράσουν ομόλογα τότε έχουν εμπιστοσύνη στη χώρα».
Ακόμα, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση της ΝΔ και του αρχηγού της Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αυτό που είπε ο κ.Μητσοτάκης να βραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, ότι υπάρχει αδικία, να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε, το ακούω αλλά όλα τα συστήματα, έχουν μια αδικία. Το ακούω, είναι πρόβλημα, να το συζητήσουμε».
Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για δύο πυλώνες που έχει το νομοσχέδιο.
Τον παλιό νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη νέα προσέγγιση για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]