Στην ΕΕ η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (video)

[ad_1]

Επιταχύνονται οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας. Η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών βρίσκεται στην αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει σταλεί ήδη το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τη Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Πρόκειται για το σχέδιο το οποίο ορίζει ότι ποσό «κόκκινων» δανείων συνολικού ύψους 15-20 δισεκ. ευρώ θα μεταφερθεί σε ένα ειδικό σχήμα προστασίας το οποίο θα λειτουργεί υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου
Λόγω του γεγονότος, ότι θα υπάρχουν εγγυήσεις από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου τίθεται και το θέμα διερεύνησης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού δηλαδή το εάν συντρέχει λόγος κρατικής παρέμβασης στο συγκεκριμένο θέμα.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, θα εξεταστεί το κατά πόσον η προμήθεια που θα πληρώσουν οι Τράπεζες προκειμένου να απολαμβάνουν αυτής της εγγύησης μέσω του δημοσίου συνιστά ένα ποσοστό το οποίο είναι εύλογο με βάσει τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ή εάν είναι «χαριστικό» κάτι που θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι συντρέχουν θέματα παράνομων κρατικών εγγυήσεων.
Διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για το πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις για το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Εκεί οι εξελίξεις αναμένεται ότι θα είναι πολύ πιο γρήγορες.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό το σχέδιο στο οποίο θα καταλήξουν ε οι εμπλεκόμενες πλευρές να πάρει τη μορφή νομοσχέδιου και να κατάτεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα και ιδανικά πριν από την δημοσίευση της έκθεσης των Θεσμών για την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή φάση. Υπενθυμίζουμε ότι η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 27 Φεβρουαρίου.
Κάτω από το 3,8% η απόδοση του 10ετους ομολόγου 
Πρόκειται για ένα ποσοστό που πλησιάζει προς τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών όσο και της τελευταίας δεκαετίας από την πορεία της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων το επόμενο χρονικό διάστημα.
Εκτιμάται ότι θα ληφθεί και η απόφαση για το εάν θα υπάρξει και η έκδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου μέσα στο επόμενο διάστημα. Αυτός είναι ένας πάγιος στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Πηγή:ΕΡΤ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]