Σρι Λάνκα: Συνελήφθη ο πατέρας δυο καμικάζι αυτοκτονίας (video)

[ad_1]

Οι αρχές της Σρι Λάνκα αναθεώρησαν προς τα κάτω, κατά περίπου 100 λιγότερους από τους 359 που αρχικά πιστευόταν, τον απολογισμό των νεκρών από τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών στη χώρα. Από την πλευρά του, ο Ρουάν Γουιτζεγουαρντένε, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της χώρας, είπε ότι ο απολογισμός των νεκρών αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, στους 253, λόγω των ανακριβών στοιχείων που είχαν δώσει τα νεκροτομεία. «Δυστυχώς, το υπουργείο Υγείας έδωσε τον προηγούμενο απολογισμό σε εμάς» υπογράμμισε. Στο μεταξύ,  υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Σρι Λάνκα υπέβαλε την παραίτησή του, στον απόηχο της «αποτυχίας» να αξιοποιηθούν εγκαίρως οι πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες το τοπικό ισλαμιστικό κίνημα National Thowheeth Jama’ath (NTJ) ετοιμαζόταν να διαπράξει επιθέσεις.

Οι συλλήψεις ξεπερνούν πλέον τις 80 και τις τελευταίες ώρες συνελήφθη και ο πατέρας των αδερφών Ιμπραχίμ, που είναι έμπορος μπαχαρικών κι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Σρι Λάνκα. Ο μεγαλύτερος γιος του, 33 ετών και ιδιοκτήτης χαλκουργείου, πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε ενώ βρισκόταν στο πολυτελές ξενοδοχείο Shangri-La, στον μπουφέ του πρωινού. Είναι ο βομβιστής που αποκαλύπτεται στα νέα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, όπως και ο μικρός αδερφός του που πραγματοποίησε άλλη επίθεση αυτοκτονίας.
Οι αρχές της Σρι Λάνκα δεν έχουν ανακοινώσει τις ταυτότητες των βομβιστών, όμως τα ονόματα των αδελφών αναφέρονται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μένει επίσης να διευκρινιστεί, εάν συγκαταλέγεται στους νεκρούς βομβιστές ή διαφεύγει, ο ηγέτης της τοπικής ισλαμιστικής οργάνωσης National Tawhid Jamaat, που εμφανίζεται σε άλλο βίντεο που έδωσαν οι αρχές.
Στη Σρι Λάνκα έχει επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι την Κυριακή του Πάσχα των καθολικών σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 359 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι περίπου 500.Όλες οι εκκλησίες των Καθολικών στη Σρι Λάνκα θα παραμείνουν κλειστές και δεν θα γίνεται καμία λειτουργία μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση της ασφάλειας.Οι αρχές της χώρας έχουν ενισχύσει την ασφάλεια γύρω από τις εκκλησίες, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης. Η χριστιανική μειονότητα στη χώρα αντιπροσωπεύει το 7% του πληθυσμού της χώρας, ενώ η πλειοψηφία είναι βουδιστές (70%).Την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας έδωσαν εντολή να αποκλειστεί η πρόσβαση στην κεντρική τράπεζα της χώρας εξαιτίας φόβων για την τοποθέτηση βόμβας.Λίγο νωρίτερα οι αρχές είχαν κλείσει εξάλλου και την κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί στο κύριο αεροδρόμιο του Κολόμπο, εξαιτίας ανησυχιών για ύποπτο όχημα, αλλά αργότερα η αρτηρία δόθηκε στην κυκλοφορία.
Στελέχη του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) των ΗΠΑ και απεσταλμένοι της Interpol βρίσκονται στη νήσο και βοηθούν στις έρευνες.
Χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα απαίτησε δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης να του υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, αφού κατηγορήθηκαν ότι απέκρυψαν πληροφορίες για τις επιθέσεις που είχαν λάβει από το εξωτερικό.
Πηγή: ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Μαρία Αλεξάκη,Κάλλη Λέκκα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]