Μέσα Σεπτεμβρίου η ψήφιση για την ψήφο των ομογενών

Ջ ǭ ʁԁȅӇ БϔSǓ ̖̏Ǔ PϠԏ͠БυđϠԇӠ̈́ ʕѮ ̇ԓϔJNJ(EUROKINISSI/ÉّÏӠʏ͔QɍǓ)

Η ψήφος των ομογενών είναι ο επόμενος κοινοβουλευτικός «σταθμός» για την κυβέρνηση, μία ρύθμιση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί τέλη Αυγούστου, με σκοπό να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη νομοθέτηση και αποσυνδέει το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τη διαδικασία του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος αναμένεται να έρθει προς ψήφιση αργότερα, το φθινόπωρο.

Μιλώντας, χθες, στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός κ. Κυριακος Μητσοτάκης τόνισε πως «το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους καθίσταται προτεραιότητα» και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις. «Διότι αν υπάρχει ένα νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφισθεί από 300 βουλευτές είναι αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως η Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταθέσει και πέρσι, για τρίτη φορά από το 2016, τροπολογία στο νομοσχέδιο του Κλεισθένη, προκειμένου να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο της κατοικίας τους. Η τροπολογία προέβλεπε οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό