Κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο στον ρυθμό του Brexit

[ad_1]

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν θα κάνει καμιά δήλωση αργότερα σήμερα, ανακοίνωσε κυβερνητική πηγή, απαντώντας σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πιθανή παραίτησή της από τον πρωθυπουργικό θώκο απόψε, μετά τις αντιδράσεις για τη συμφωνία της για το Brexit.

Νωρίτερα είχε διαρρεύσει ότι την έντονη δυσφορία μελών της κυβέρνησης και βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος προκάλεσε η χθεσινή παρουσίαση από την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, της «νέας συμφωνίας της για το Brexit», ενισχύοντας τα σενάρια που τους θέλουν να οργανώνουν συντονισμένες κινήσεις για να επισπεύσουν την άμεση απομάκρυνσή της ή το λιγότερο να ζητήσουν να αποσύρει τις προβλέψεις του σχεδίου της που αφορούν στη δυνατότητα να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, περίπου πέντε μέλη του υπουργικού συμβουλίου συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο «ενός πραξικοπήματος» εναντίον της πρωθυπουργού, και μάλιστα επιθυμούν να στείλουν εκπροσώπους τους στην πρωθυπουργό για να της ζητήσουν να παραιτηθεί.
Η Άντρεα Λίντσομ, η υπουργός που ήταν αρμόδια για τις σχέσεις της βρετανικής κυβέρνησης με το κοινοβούλιο, υπέβαλε απόψε την παραίτησή της, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να στηρίξει την προσέγγιση που ακολουθεί η Τερέζα Μέι στη διαδικασία της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ αναμένεται να επικρατήσει στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που διεξάγονται την Παρασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα παραμένουν διχασμένα.
Πότε ξεκινά η ψηφοφορία
Τα εκλογικά κέντρα για τους περίπου 46,8 εκατ. ψηφοφόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγουν στις 07.00 (τοπική ώρα, 09.00 ώρα Ελλάδας) αύριο, Πέμπτη, και κλείνουν στις 22.00 (τοπική ώρα, 00.00 ώρα Ελλάδας) το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Ποιοί εκλέγονται
Το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίζεται σε 12 εκλογικές περιφέρειες –εννέα στην Αγγλία και από μία για τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Συνολικά, η χώρα εκλέγει 73 ευρωβουλευτές.
Πότε αποχωρεί το ΗΒ από την ΕΕ
Η Βρετανία συμμετέχει στις ευρωεκλογές διότι καθυστέρησε την ημερομηνία της εξόδου της από την ΕΕ, αλλά οι ευρωβουλευτές της θα αποχωρήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν επισυμβεί το Brexit.
Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα
Δεν επιτρέπεται να ανακοινωθούν αποτελέσματα πριν κλείσουν οι κάλπες σε όλη την ΕΕ, κάτι που αναμένεται αργά το βράδυ της Κυριακής.Η καταμέτρηση στην Αγγλία και την Ουαλία θα ξεκινήσει πριν από τις 22.00 (τοπική ώρα) της Κυριακής, σε κάποιες περιοχές της Σκοτίας θα ξεκινήσει λίγο αργότερα. Στις νήσους που είναι δυτικά της Σκοτίας δεν γίνεται καταμέτρηση τις Κυριακές, άρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι γνωστό πριν από τη Δευτέρα. Η καταμέτρηση στη Βόρεια Ιρλανδία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 27 Μαΐου και αναμένεται να διαρκέσει 1-2 ημέρες. Δεν υπάρχει exit poll.
Δημοσκοπήσεις
Το κόμμα Brexit του Φάρατζ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι των Συντηρητικών και των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις με βάση την πρόθεση ψήφου. Στο στρατόπεδο του «Remain», ωστόσο, οι ψήφοι θα είναι μοιρασμένοι μεταξύ πολλών κομμάτων με ισχυρό φιλοευρωπαϊκό προφίλ: Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Αλλαγή στη Βρετανία (Change UK) και Πράσινοι.
Τα αποτελέσματα του 2014
Στις ευρωεκλογές του 2014, όπου το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 35,6%, το κόμμα UKIP έλαβε ποσοστό 26,77% και εξέλεξε 24 ευρωβουλευτές, οι Εργατικοί έλαβαν ποσοστό 24,74% με 20 ευρωβουλευτές και οι Συντηρητικοί ποσοστό 23,31% και 19 ευρωβουλευτές. Οι υπόλοιπες 10 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο μοιράστηκαν μεταξύ 7 μικρότερων κομμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]